Winnym Szlakiem Dalmacji - super cena!

Udostępnij na Facebook'u

Newsflash 2

 

  

Winnym Szlakiem Dalmacji - Rejs tematyczny na jachcie PREMIUM

Super ceny Last Minute!!!

 

Tradycje winiarskie Dalmacji, sięgają V wieku p.n.e. , a lokalne wina zachowały swój unikalny charakter do dzisiaj. Wiele z nich ewoluowało, przez co dzić możemy próbować smaków stworzonych przez pokolenia. Zabierzemy was w podróż pod żaglami, przez krajobrazy, smaki i zapachy regionu, niedostępne dla zwykłych turystów. Plavac Mali , Dingač, Pošip, Grk to szczepy winorośli uprawianych od wieków na dalmackich wyspach a wytwarzane z nich wina nigdzie nie smakują tak wspaniale, jak w miejscach, z których pochodzą.

 

W trakcie tygodniowego rejsu odwiedzamy rodzinne winiarnie, konoby z najlepszym jedzeniem, zwiedzimy  wyspy i nadmorskie miasteczka. Nie zabraknie też czasu na relaks w turkusowych wodach Adriatyku.

 

Rejsy tematyczne odbywają się tylko w przedziale "Premium", a więc jachty nie są starsze niż 5 lat, wszyscy uczestnicy śpią w kajutach (nikt nie śpi w mesie), a nad wszystkim czuwa doświadczony skipper, znający lokalne wody i smaki.

 

  

 

 Trasa "winna":  Split - Brač - Pelješac - Korčula - Hvar - Stari Grad - Split

 

Plan rejsu 

Sobota, Split - Kaštela, Marina Kaštela
około godziny 17.00 Zaokrętowanie, później zakupy, kolacja, zwiedzanie starej części Splitu i wpisanego na listę UNESCO Pałacu Dioklecjana.

Niedziela, Kaštela - Zatoka Luka, wyspa Brač , 20 mil morskich

Po śniadaniu i krótkim przeszkoleniu, wyruszamy w stronę  wschodniego krańca wyspy Brač. Naszym celem jest zaciszna  zatoka Luka. Dzisiejszy dystans nie jest długi, więc po zacumowaniu do boi będzie sporo czasu na kąpiel, nurkowanie (zbieranie muli!).
Na kolację wybierzemy się pontonem do konoby Pipo, która jest jedynym budynkiem w zatoce.  Restaurację prowadzą bracia Jure, Ivica i Pipo Eterović. Wszystko co trafia na stoły w Pipo jest własnoręcznie uprawiane, hodowane, łowione i przygotowywane przez braci Eterović i ich rodziny. Specjalnością, oczywiście oprócz ryb, jest słynna bracka jagnięcina. Należące do Ivicy stado 150 owiec biega wolno po wyspie żywiąc się trawą i ziołami (szałwią, lawendą, rozmarynem).

Konoba serwuje własną oliwę i wino ze szczepów pošip, rukavac i plavac mali.

 

Poniedziałek, zat. Luka - Orebić, płw. Pelješac, 43 mile morskie

Zaplanowany na dziś odcinek trasy jest dość długi, dlatego wyruszymy wcześnie. Będziemy płynąć wzdłuż Riwiery Makarskiej, ominiemy wschodni cypel Hvaru, a następnie wpłyniemy między płw. Pelješac i wyspę Korčula. 

Celem jest elegancka winnica Korta Katarina w Orebić. Właściciele oprowadzą nas po winnicy, opowiedzą o historii i procesie produkcji wina. Spróbujemy win Korta Katarina Rose, zdobywający medale Pošip i Plavac mali.

 

Wtorek, Orebić - Lumbarda, wyspa Korčula, 3 mile morskie

Dziś dzień odpoczynku, plażowania, zwiedzania i degustacji wina. Do przepłynięcia mamy tylko krótki odcinek cieśniny między półwyspem Pelješac a Korčulą. Popołudniu wybierzemy się na wycieczkę do winnicy Toreta, na południowej stronie wyspy. To niewielka, 4 ha winnica prowadzona przez rodzinę Braničević. Braničeviciowie zajmują uprawą winorośli i produkcją wina od wielu pokoleń. Dzięki swojemu wyjątkowemu Pošipowi, Frano, obecny gospodarz okrzyknięty został najlepszym młodym chorwackim winiarzem.

Resztę popołudnia i wieczór poświęcimy na zwiedzanie miasta Korčula i  kolację u naszych przyjaciół w gospodarstwie Zure.

To rodzinne przedsięwzięcie - Ivan (emerytowany prawnik) i Bartul łowią ryby;  Ivan odpowiada również za warzywnik i hodowlę świń oraz produkcję pršutu; mama Bartula przygotowuje ryby i gotuje; Sylvia, żona Bartula pomaga w kuchni i jest kelnerką; za produkcję wina ostatnio odpowiada syn Bartula, który ukończył studia enologiczne na uniwersytecie w Splicie. Ich specjalnością jest białe wino z endemicznego szczepu grk, które najlepiej udaje się właśnie w Lumbardzie.

 

Środa, Lumbarda - Palmiżana, sv. Klement, 39 mil morskich

Dziś dłuższy odcinek. Naszym celem będzie marina Palmiżana  na wyspie sv. Klement, nieopodal Hvaru.Marina położna jest w ponad stuletnim ogrodzie botanicznym - kaktusy, agawy i inne egzotyczne rośliny sprowadzone na wyspę przez włoską rodzinę Managhello tworzą niepowtarzalny, magiczny klimat.

Kolację zjemy w jednej z trzech doskonałych nadbrzeżnych restauracji na świeżym powietrzu. Wieczór możemy spędzić spokojnie, na plaży popijając chłodny pošip .

Jeśli jednak załoga będzie "pod wpływem Pošipu" to wybierzemy się szybką łodzią motorową do miasta Hvar. To miasto w sezonie nie zasypia :)

 

Czwartek, Palmiżana - Stari Grad, wyspa Hvar, 15 mil morskich

Tego dnia celem będzie Stari Grad, położony po północnej stronie wyspy Hvar. Zacumujemy przy ładnym, odnowionym nabrzeżu miejskim.

Do winnicy Carić położonej w miejscowości Vrboska dotrzemy wypożyczonymi rowerami (około 7km polną, szutrową drogą). Rodzina Carić prowadzi uprawy szczepów plavac mali, bogdanjuša , kuč, maraština pošip na około 5 hektarach w różnych miejscach wyspy Hvar.  Do degustacji otrzymamy 4 wina oraz odpowiednie dla tych win lokalne sery.

Po powrocie do Starego Gradu kolację zjemy w konobie Kod Damira. Wśród wielu doskonałych dań znajdziemy m.in. pulpety z mięsa ośmiornicy.

 

Piątek, Stari Grad - Split, 23 mile morskie

Ostatni dzień na morzu. Pożeglujemy przez cieśninę Splitska Vrata, zatrzymamy się na kąpiel w jednej z zatok przy wyspie Brač.

Wieczorem dotrzemy do Splitu. 

 

Sobota, Split, Marina ACI

Śniadanie zjemy jeszcze na jachcie. Około godziny 9 musimy zdać jacht.

 

Termin Cena Jacht
10-17 czerwca 2017
"okres Bożego Ciała" 
2090zł Premium
16-23 września 2017

1990zł

nowa cena 1490 zł
specjalna oferta dla par 2490  za kajutę!!

Premium
Bavaria Cruiser 41 (2014)

Cena zawiera:
- miejsce na jachcie kategorii "Premium" w dwuosobowej kabinie, pod opieką doświadczonego kapitana.

Koszty dodatkowe:
- składka burtowa 190 €/os (na wyżywienie, dobre wino porty, paliwo, gaz, sprzątanie końcowe, podatek turystyczny),
- kaucja 200 €/os. lub 20 € kaucji i 20 € opłaty bezzwrotnej,
- transport (do Chorwacji najlepiej dotrzeć własnym samochodem, autokarem lub samolotem, koszt autokaru w obie strony to 444zł, warto sprawdzić połączenia lotnicze z Polski do Zadaru i Splitu),
- obowiązkowe ubezpieczenie KL i NNW, ok. 35 zł/os.

 

Galerie z naszych rejsów w Chorwacji i nie tylko

 

Skipper/Kapitan nie uczestniczy w składce jachtowej.
Minimalna ilość uczestników to 5 osób.

Zdjęcia jachtu przedstawiają model, a nie konkretny egzemplarz jachtu.

Ostateczna trasa rejsu zależy od warunków pogodowych, sprawności załogi i decyzji skippera.
W razie uszkodzenia jachtu przez poprzednie załogi lub tzw „siły wyższe”, armator ma prawo dostarczyć inny model jachtu.

Napisz do nas

Email:
Temat:
Treść:
Podaj wynik dodawania 2+2=